Hot foil plader – alternativ brug

Hot foil plader kan også bruges uden hot foil, hvis man vil have lidt ekstra ud af sine plader eller bare kan se mulighederne i dem. Her vil jeg bruge dem helt uden foil, men det er ikke udelukket, men så må man bare bruge en af de øvrige foil metoder, som jeg kommer ind på næste gang.

Kold hot foil maskine

I vejledningen der følger med Hot foil maskinen, står der man også kan bruge den kold som letterpress, så det var det første jeg ville prøve af.

Den første sandwich

Første forsøg er de samme dele i sandwichen, men rækkefølgen lidt anderledes. papiret nederst og hot foil pladen ovenpå. I dette tilfælde var det ikke nødvendigt med mere, for at få et flot tryk.

Resultatet af letterpress med hot foil systemet

Da kartonen er meget tyk, har det givet et lille tryk under g-et, men overordnet set, synes jeg det blev et lækkert resultat.

Letterpress på skæremaskine

Men hvis man nu ikke har foretaget investeringen i selve hot foil maskinen, så kan det også lade sig gøre i en almindelig skæremaskine, man skal bare være lidt kreativ, og finde den perfekte sandwich.

Med almindelig embossing måtte og plade

Det første forsøg var den embossing måtte og den sorte plade til en sizzix, en klar plade og bogen på den tyndeste mulige højde. Når det var en hel baggrund gik det, men jeg var ikke helt tilfreds, det var som om det blev for dybt.

Et ord

Den næste jeg prøvede med, var en foil plade med et enkelt ord, og den samme kombination som før. men jeg synes det er for dybt til min smag.

Den der virkede

Efter lidt forskellige forsøg, fandt jeg en kombination, der virkede i min sizzix. Bogen åben (tyndest muligt), et skæreunderlag i A5, karton, foil plade og en klar skæreplade.

En diskret prægning

Heat embossing

Så var det konstateret at det godt kunne lade sig gøre at lave en prægning med pladerne. Under forsøgene inden, viste det sig at foil plader er forholdsvis tykke i forhold til dies, og derfor kan man ikke bare gøre som man plejer.

Tid til heatembossing

Jeg er glad for heatembossing, så selvfølgelig skulle det også lige afprøves. Men husk det antistatiske pudder, for her gør man 2 ting på 1 gang; både laver et letterpress, og har VersaMark på foil pladen, så der er klar til at få embossing pulveret på når den kommer ud af skæremaskinen.

Der er lidt for meget

Efter der var strøet pulver på, var der lidt for meget, men inden opvarmning, kan man børste det uønskede steder væk med en pensel.

Klar til opvarmning

Det embossingpulver der sad i “skyggerne” var nemt at få væk, og resten som ses her, forsvandt ved lige at føre varepistolen over hurtigt til at starte med

Lækkert

På billdet ser det ud til der er lidt småkorn ved siden af, jeg glemte bare at tage billede bagefter jeg lige havde være over med et viskelæder, der tog det sidste. Jeg ved ikke hvor meget det betyder, men i dette tilfælde har jeg varmet fra bagsiden, og først til allersidst varmet fra forsiden for at overfladen skulle være så ensartet som muligt.

Sværtet letterpress

Hvad kan man ellers?

Det næste måde jeg fik foil pladerne på var en tanke om at jeg godt vil bruge hot foil pladen til letterpress, og farvning samtidig.

For at gøre det lettere at få en ensartet farvelægning har jeg brugt en Brayer/valse til at lægge farven på hot foil pladen. Jeg har brugt Oxid, men der skulle ikke være noget i vejen for at bruge de fleste vandbasserede sværter, og vruger man brayer/valse til at overføre farven med, kan man sikkert også bruge Versafine Clair, men jeg ville pseronligt holde mig fra Staz-on og Archival, da det vil blive et noget større rengøringsarbejde, og skal du bruge pladen næste gang på hot foil, så vil eventuelle sværte rester kunne blive et problem.

Letterpress med Orange Oxid

Når nu Brayeren/valsen var farvet, kørte jeg stykke karton mere, uden farve op hot foil pladen, og så rullede den hen over det letterpressede mønster.

I stedet for sværte kunne man have brugt en transfergel, og lagt (kold) foil på kartonen. Men da der er meget mere at fortælle om transfergel og kold foilering, så tager vi det i et andet afsnit.

et færdigt kort

I forrige afsnit beskrev jeg lidt om Hot foil på syntetisk læder, og lavede også et enkelt forsøg med letterpress. Det er lavet med varme plader, og blev ret lækkert, men det kan også lade sig gøre med koldt, men det bliver bare kun 90% så lækkert.

Håber du har fået lidt ideer til at hvad man også kan bruge sine hot foil plader til, uden de nødvendigvis behøver at blive opvarmet.

Materialer:

Hotfoil plader
Øvrige materialer:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Valgfri fragt

Vælg selv din leveringsmetode

14 dages returret

Pengene-tilbage-garanti

Stort udvalg

Vi har over 7000 varer på lager

100% sikker betaling

SSL sikret og krypteret via ePay

© Den Kreative Kælder 2021
CVR 18043793